Sinds er een aantal zachte winters in ons land zijn geweest, is er een ware slakkenplaag ontstaan die zich uitstrekt van het voorjaar tot het najaar. Sommige tuinplanten raken behoorlijk aangetast; sappig jonge bladeren worden echt met een kaalslag bedreigd. Slakken veroorzaken meer schade dan je op het eerste gezicht vermoedt misschien. Doordat ze tot wel 25.000 tandjes op hun tong hebben (als een soort rasp), vreten ze met gemak bladeren aan. Hoe sappiger het malse jonge blad is, des te smakelijker. Heide, zoals we allemaal weten, heeft absoluut geen sappige blaadjes en is een vrij stekelig plantje voor weekdieren. Slakken houden dan ook echt niet van heide: doe daar vooral je voordeel mee.
Tuin slak-onvriendelijk inrichten met heide
Heide is niet alleen een enigszins stekelig plantje voor weekdieren (voor mensen is hier geen sprake van), maar heeft ook een wat zure grond nodig. De grond rond heideplantjes (mits goed aangelegd), is absoluut niet slak vriendelijk. Slakken houden niet van droge, zure grond. Kijk maar eens rond op de heide, zoals er vele plekken in Nederland te vinden zijn, waaronder bijvoorbeeld in Drenthe, Brabant, Utrecht en Zuid-Limburg: hier komen geen slakkenplagen voor. De grond is er droog, de plantjes zijn er ook relatief droog en taai en er staan veel naaldbomen. Een leefomgeving waar de slak écht niet van houdt.
Ben je de slakkenplaag meer dan beu? Want niet alleen je planten raken aangevreten en beschadigd, maar ook tijdens regenbuien komen de slakken massaal het terras en tuinpad op, om niet te verdrinken - en kun je er zelf niet meer fatsoenlijk lopen, zonder op een slak te staan. Ze bieden dus een hoge mate van ongemak. Wij raden je aan om vooral heide te planten in dat geval, of als alternatief voor lavendel te kiezen (ook lavendel is zeer onaantrekkelijk voor de slak).
Hoe ga je te werk?
Heb jij voorheen slakken in de tuin gehad? Dan kun je ervan uitgaan dat er vele slakkeneitjes door je hele tuin verspreid liggen onder de tuinaarde. Ze kunnen dus overal opduiken tijdens het voorjaar. Om dit tegen te gaan kun je de grond zo nu en dan eens omwoelen vanaf het vroege voorjaar. Laat er telkens minstens een week tussen, zodat de slakkeneitjes kunnen uitdrogen. Prepareer nu ook de grond voor het planten van heide in de tuin. Koop speciale heidegrond, wat op de juiste zuurgraad is en breng dit aan in je tuin. Plaats bij voorkeur een strook heide langs het tuinpad, zodat de heide een natuurlijke barrière zal vormen tegen slakken.
Natuurlijk kun je heide ook op andere plekken planten, als ze maar genoeg zon kunnen krijgen. Heide heeft veel zon nodig: ook iets waar slakken niet tegen kunnen, ze kunnen immers uitdrogen en snel sterven door direct zonlicht op de huid.
Bodembedekker tegen slakken
Je kunt uiteraard moeilijk je hele tuin voorzien van heide (kies strategische, zonnige plekken voor de heideplantjes), daarom is een goede bodembedekker aanbrengen raadzaam, naast het planten van heide. Kies voor de veelzijdige cacaodoppen in dat geval; een van de slaks minst favoriete bodembedekkers! En wees kritisch welke planten je kiest voor je tuin; vermijd als het even kan planten met van die zachte groene blaadjes. Hier op Heideplantje.nl kun je kiezen uit vele soorten heide, die zowel in de zomer, herfst als winter kunnen bloeien!