Hoe verzorg je heideplanten?
Is een heideplantje de nieuwe toevoeging aan jouw tuin? Dan is het handig om te weten hoe je een heideplantje moet verzorgen. Zo geniet je extra lang van een mooie plant. In dit blog van Heideplantje.nl vertellen we je alles over het verzorgen van deze mooie plant. Lees snel ons blog om meer te weten te komen.
Stap 1. Kies de juiste groeiplaats
Zomerheide (Calluna vulgaris) en winterheide (Erica carnea) hebben beide een juiste groeiplaats nodig om goed te kunnen groeien. Zomerheide groeit het beste in een plek met goede drainage en een licht zure grond. Vermijd plekken in de volle zon, omdat zomerheide niet goed tegen hitte kan. Zomerheide heeft ook licht tot halfschaduw nodig om goed te kunnen groeien. Winterheide groeit ook het beste in een plek met goede drainage en een licht zure grond. Winterheide heeft licht tot volle zon nodig om goed te kunnen groeien, maar kan ook in de schaduw groeien als er voldoende water en voedingsstoffen aanwezig zijn.
Stap 2. Water geven
Voor beide heide soorten geldt: ze hebben beide weinig water nodig om te overleven. Het is belangrijk om de grond rond de heideplant te observeren om te bepalen wanneer het nodig is om water te geven. Als de grond droog aanvoelt, kun je de heideplant water geven. Vermijd het laten staan van water in de pot of het plantenbakje, omdat dit kan leiden tot rot. Als de heide in de volle zon staat, kan het nodig zijn om de heide vaker te bewateren om te voorkomen dat de grond te droog wordt.
Stap 3. Snoeien
Zomerheide (Calluna vulgaris) kan het beste in de lente worden gesnoeid, na de bloei. Winterheide (Erica carnea) kan het beste in de zomer worden gesnoeid, na de bloei. Snoei de heide tot op ongeveer 15 centimeter boven de grond voor zomerheide en tot op ongeveer 10 centimeter boven de grond voor winterheide, zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Verwijder ook dode takken en scheuten om het uiterlijk van de heide te verbeteren.
Stap 4. Bemesten
Heide heeft weinig mest nodig om te groeien. Als je heide in een pot hebt, kun je een potgrond met een lage stikstofconcentratie gebruiken om de heide na het snoeien mee te bemesten. Dit kan de groei van de heide bevorderen.
Waarom wordt mijn heide bruin
Er zijn verschillende redenen waarom heide bruin kan worden:
- Te veel water: Als de heide te veel water krijgt, kan dit leiden tot rot en kan de heide bruin worden. Vermijd het laten staan van water in de pot of het plantenbakje en geef de heide alleen water als de grond droog aanvoelt.
- Te weinig water: Als de heide te weinig water krijgt, kan de heide bruin worden en uitdrogen. Zorg ervoor dat de heide voldoende water krijgt, vooral als de weersomstandigheden warm en droog zijn.
- Schimmel: Als de heide aangetast wordt door schimmel, kan dit leiden tot bruine vlekken op de bladeren. Schimmel kan worden bestreden door de heide te snoeien en te bemesten met een meststof met een lage stikstofconcentratie.
- Ziekte: Sommige heideplanten kunnen aangetast worden door ziektes, zoals bladluis of heideschurft. Als de heide aangetast wordt door een ziekte, kan dit leiden tot bruine vlekken of bladeren. Neem contact op met een tuinprofessional of een tuincentrum als je denkt dat je heide aangetast is door een ziekte.
Neem gerust contact met ons op
Wil je meer weten over het verzorgen van je heideplantje? Of ziet het plantje er na een tijd niet uit zoals dat zou moeten? Neem gerust contact met ons op want wij helpen je graag. Stuur ons eenvoudig een berichtje via WhatsApp bijvoorbeeld. Natuurlijk is het ook mogelijk om ons te bellen. Dit doe je via 085 060 62 04. Of stuur ons een mail via [email protected].