Je zou de plant ook niet herkennen als heidesoort; heel anders dan de bekende heidesoorten die Heideplantje.nl verkoopt.
De heidesoorten die wij kennen laten zich echt als struikheide-achtige zien, waar de Rotsheide een weelderige, bloemrijke plant is met mooi, vers en vol groen blad. Heb je huisdieren die buiten komen, let dan absoluut op met Rotsheide (niet verkrijgbaar op Heideplantje.nl).
Rotsheide is giftig voor honden en katten
Huisdieren die los in onze tuinen te vinden zijn, dat zijn doorgaans natuurlijk honden en katten. De meeste honden eten geen groen uit tuinen, hooguit zullen ze zich tegoed doen aan gras, om hun maag te kalmeren en als 'overgeefmiddel'. Eten van overige planten en bloemen komt niet vaak voor (uitzonderingen daargelaten).
Katten daarentegen zijn eerder geneigd weleens een hapje te nemen. Let in dat geval op met de aanschaf van Rotsheide. Hoe mooi de plant ook is, hij hoort niet in een tuin waar huisdieren los rondlopen. Dit geldt uiteraard voor vele andere giftige planten, maar wij beperken ons nu even tot de heidesoorten. Wat maakt Rotsheide nou eigenlijk zo gevaarlijk voor onze huisdieren?
Hoe giftig is Rotsheide?
Rotsheide, anders dan gewone heide, bevat 'grayanotoxinen', een groep giftige stoffen die echt bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren. Dit gif werkt vooral op de zenuw- en spiercellen, wat kan leiden tot diverse symptomen en ernstige gezondheidsproblemen bij zowel honden als katten. Heeft de hond of kat gegeten van de bladeren, bloemen, en stengels (vrijwel de hele plant dus), dan komt het gif in het systeem van de hond of kat, wat directe gevolgen met zich meebrengt.
Kenmerken van vergiftiging door Rotsheide bij honden en katten
De aard van de verschijnselen bij vergiftiging hangt af van de hoeveelheid Rotsheide een hond of kat heeft gegeten. Gaat het om een kleine hoeveelheid (een klein hapje), dan kunnen de verschijnselen zich beperken tot diarree en overgeven.
Anders wordt het bij een grotere consumptie. Dan kunnen de dieren lusteloos worden (naast braken en overgeven), extra speeksel aanmaken wat de bek uitdruipt, en verlammingsverschijnselen krijgen. Daarnaast kunnen er hartritmestoornissen optreden, zwakte, trillen, zwalken, niet meer goed kunnen lopen. Uiteindelijk kan de hond of kat in coma raken en overlijden.
Dierenarts direct bezoeken
Wie ernstige symptomen waarneemt, moet echt zo snel mogelijk naar een dierenarts met het dier. Het is natuurlijk lastig vast te stellen of de hond of kat ziek is geworden van Rotsheide. Wat je zelf niet in de tuin hebt staan, kan bij een buur wel te vinden zijn. Bij de symptomen zoals omschreven is het bezoek aan een dierenarts altijd heel urgent en noodzakelijk.
Meer weten over heidesoorten?
Bezoek ons aanbod van heidesoorten, die niet deze gevaarlijke stoffen bevatten.
Wil je graag meer ontdekken over een specifieke heidesoort, of heb je advies nodig over je aankoop? Twijfel niet, maar neem vrijblijvend contact op met het team van Heideplantje.nl, wij helpen je graag verder! Mail of bel ons gerust.
Telefoonnummer: +31 (06) 136 068 53
Mailadres: [email protected]